Różne

Kuchnia azjatycka

Kuchnia azjatycka jest bardzo specyficzną kuchnią, lecz w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Ciężko jest ją pomylić z jakąkolwiek inną ze względu na charakterystyczne przyprawy. Kuchnia ta kojarzy nam się przede wszystkim z aromatycznymi przyprawami, odpowiednim przyrządzeniem mięs i warzyw, stosunkowo małą ilością tłuszczu oraz różnorodnością smaków, które idealnie się ze sobą komponują. Na rynku można znaleźć wiele restauracji tego typu. Jeśli chodzi o Poznań, to warto sprawdzić stronę gdzie zjeść Poznań

W Azji kuchnia jest trochę inaczej postrzegana niż u nas. Tutaj jest to po prostu jakiś element życia, nad którym wielu z nas zbytnio się nie rozwodzi. Tam jedzenie ma znaczenie praktycznie w każdej sferze życia. Cała tradycja azjatyckich kulinariów rozwijała się przez tysiąclecia. Już dawniej doskonale zdawano sobie sprawę z tego, iż to co jemy bezpośrednio wpływa na nasze zdrowie – i to nie tylko fizyczne, ale również psychiczne. Ciężko jest dokładnie sprecyzować kuchnię orientalną, ponieważ łączy ona w sobie wiele kultur kontynentu.

Kuchnia oczywiście najlepiej rozwijała się na dworach. W takich Chinach chodzi oczywiście o dwór cesarski, gdzie z oczywistych względów bardzo dbano o higienę i jakość podczas przygotowywania potraw. Jeśli chodzi o poddanych, to oni zazwyczaj opierali swoje potrawy na ryżu. Kuchnia azjatycka jest bardzo różnorodna. Najogólniej rzecz ujmując, wyróżniamy chińską, japońską, wietnamską, indyjską, koreańską i tajską. jest to jednak klasyfikacja najogólniejsza, bo każda z nich dzieli się na wiele mniejszych. Mają one ze sobą wiele wspólnego, lecz również wiele je różni. Każda z nich ma w sobie coś specjalnego – głównie dominującą przyprawę, przez co możemy je rozróżnić.

Komentarze z Facebooka

Facebook