Home / Ciekawostki / Wcale nie wolno gotować tej samej wody wysoce niż raz.

Wcale nie wolno gotować tej samej wody wysoce niż raz.

Zupełnie nie wolno gotować tej samej wody daleko niż raz. To najistotniejsza z treści, którymi zdecydował podzielić się brytyjski specjalista od przygotowywania herbaty. 

Wielokrotnie gotowana woda działa na smak herbaty. Stanowi o tym przekonany William Gorman, przewodniczący Tea and Infusions Association, stowarzyszenia zajmującego się każdym aspektem herbaty. Według niego ta taż woda gotowana po raz kolejny traci tlen i azot, co wpływa, że zaparzona napój będzie brał obojętny smak. Z obecnego warunku do czajnika zaleca zawsze wlewać czystą wodę lub… podgrzewać herbatę, która wystygła, w mikrofalówce. Z naukowego punktu uważania nie wpłynie wtedy na końcowy smak. 

Dobrej form herbata to norma. Pan Gorman nie jest nic przeciwko pociętym liściom w torebkach, byle stanowiły one pewnej formy. Warto łączyć ją w szczelnie zamkniętych pojemnikach, w domowej temperaturze. Z zmiany herbaty sypanej wystarczy wrzucić do kubka jedną łyżeczkę, nie ma potrzeby stosowania znaczniejszej ilości.

Na cel ta rada. Kiedy herbata parzy się już w dobrej wodzie, pora dodać wisienkę na torcie, a to… trochę mleka. To oczywiście brytyjska rada, choć przecież natomiast w Polsce znamy bawarkę.

O admin

Sprawdź także

Tort jest ciastem okazjonalnym. Sporadycznie ktoś niebawiący się cukiernictwem kwalifikuje się na rozpoczęcie wyzwania

Reklama: Alejki ślubne Bydgoszcz Tort jest ciastem okazjonalnym. Sporadycznie ktoś niebawiący się cukiernictwem kwalifikuje się …