Home / Ciekawostki / Tort jest ciastem okazjonalnym. Sporadycznie ktoś niebawiący się cukiernictwem kwalifikuje się na rozpoczęcie wyzwania

Tort jest ciastem okazjonalnym. Sporadycznie ktoś niebawiący się cukiernictwem kwalifikuje się na rozpoczęcie wyzwania

Reklama: Alejki ślubne Bydgoszcz

Tort jest ciastem okazjonalnym. Sporadycznie ktoś niebawiący się cukiernictwem kwalifikuje się na podjęcie wyzwania, jakim jest zbudowanie tortu. Znaczenie to chce nie tylko umiejętności kulinarnych, lecz też pomysłowości oraz precyzji w dekoracji samego ciasta.

Warto podkreślić, że samodzielne zrobienie tortu może okazać się wyjątkowym prezentem na morze okazji, m.in. na narodziny dziecka, matki, męża, przyjaciółki, albo same np. na Doba Matki czy Dziadka. Samo wykończenie tortu to praca. Dlatego wskazany jest program i godzina na jego produkcję. Istnieją jednak okazje, na jakie zastosowania tego ważnego rodzaju ciasta, nie udziela się amatorom.

Taką okazją daleko jest ślub. Weselny tort to szybko nie tylko ciasto, lecz niemalże rytuał, a jego cel oraz stworzenie nie raz jest Młodej Parze sen z powiek. W bieżących latach trendem staje się zastąpienie marcepanowych dekoracji żywymi kwiatami. Kolorowe kwiaty są z pewnością bardziej schludne i efektowne. Dzięki tak dobranej książce i kolorystyce, tort może wywołać zachwyt wszystkich weselnych gości. Dobór kwiatów często jest odpowiedzialnym zadaniem. Dokonując wyboru uwzględnić należy florystyczne dodatki Panny Młodej, wystrój sali, dekoracje stołów oraz koncept samego tortu ? jego wygląd, kolor, smak itd. Warto te skorzystać pod pomoc to, jakie kwiaty kwitną w możliwościom miesiącu, aby uniknąć zbędnych zmartwień połączonych z brakiem dostępności swoich drogich gatunków.

Niekiedy spotkać można się z oporem przed połączeniem kwiatów z życiem. Nie ludzie przecież wiedzą, że dużo gatunków kwiatów jest dobrych (zarówno w restauracjach spotkać się możemy z dobrą ozdobą w kwestie kwiatów na talerzu). Najbardziej znaczące gatunki ozdobnych kwiatów jadalnych to: goździki, bratki, fiołki wonne, róże, nasturcje, bławatki, stokrotki, słoneczniki, begonie, bez też wiele kwiatów drzew owocowych. Z pewnością należy uniknąć styczności ciast z roślinami trującymi, m.in. azalią, konwalią, groszkiem pachnącym, irysem, hiacyntem, hortensją, żonkilem i narcyzem. 

Decyzja o samodzielnym wykonaniu tortu również jego florystycznej dekoracji winna stanowić dokładnie przemyślana. Żywe kwiaty z uczciwością nie zachwycą dziecka czy nastolatka. Mogą się jednak spodobać dorosłej osobie, zwłaszcza kobiecie, np. mamie, siostrze czy przyjaciółce. Taka konstrukcja wymaga te wcześniejszego przygotowania. Swój sposób liczy na zanurzeniu główek kwiatów w białku, następnie posypaniu ich cukrem i poprawieniu w kubku, tak aby wzajemnie się nie dotykały. Należy to zaprojektować w okresie tak, by białko mogło tak wyschnąć dodatkowo w rezultacie czego jego nadmiar nie ściekał na tort. Można i przed zanurzeniem kwiatów w białku zasypać je kaszą manną i ładnie uformować. Ułożenie kwiatów na torcie, czy i w cieście, powinno się przejść na krótko przed jego zapewnieniem. Wówczas kwiaty zachowają swój nowy wygląd. By uniknąć bezpośredniego kontaktu łodyg roślin z ciastem, ważna je zgrabnie i odpowiednio owinąć np. folią aluminiową.

Dekorowanie tortów kwiatami to niewątpliwie wyzwanie dla każdego, kto chce pozytywnie zaskoczyć gości. Jeżeli wcześniej się tegoż nie robiło, warto przed wydarzeniem, na które będzie się przygotowywało taki tort, zrobić kilka prób, by na ostatnią dużą datę wyszedł on doskonały.

O admin

Sprawdź także

Cytryna jest owocem pochodzącym z Chin

Kiedy poranne kroki towarzyszą nas do kuchni, pierwsza myśl, która zachodzi w naszej osobie to …