Home / Porady / Grzybobranie mieszka w najczystsze latem i zimą

Grzybobranie mieszka w najczystsze latem i zimą

Grzybobranie zachodzi w najnormalniejsze latem i zimą. Aczkolwiek nie wszystkie rodzaje grzybów występują w poszczególnym czasie. Sprawdź, kiedy zbierać borowiki, kurki, maślaki czy podgrzybki.

Moment na grzyby w całości. Wystarczy wziąć koszyk i ruszać do lasu. W Polsce pyszne borowiki, maślaki, koźlaki także oryginalne jadalne gatunki możemy wzywać do woli, gdyż większością leśnych terenów zarządzają Lasy Państwowe. Przy organizowaniu grzybobrania pamiętajmy, że leśnicy zawsze chętnie udzielają usługą i radą, gdzie szukać określonych rodzajów. Przed wyprawą warto rozważyć kilka wskazówek, kiedy, gdzie oraz kiedy szukać grzybów.

W Polsce jest ponad 40 gatunków jadalnych grzybów leśnych, jednak najwyżej podawane są borowiki, podgrzybki, koźlarze, maślaki, kanie, gąski, opieńki oraz kurki. Wszystkie wymienione gatunki grzybów można kupować na zbytach oraz bazarach, a zarówno w sklepie, świeże, jak również mrożone. 

Grzyby jednakże ich zaletę odżywcza jest niska, od wieków stanowią o niepowtarzalnym aromacie oraz dodatku kuchni polskiej. Dlatego nadal są niezastąpionym składnikiem wielu potraw. Niestety właściwie każdy grzyb jadalny jest własnego trującego sobowtóra, dlatego jeśli mamy pewne wątpliwości, lepiej zachować czujność i zachować grzyb w lesie. 

Kupując grzyby od na zbytu lub w zakładzie, zawsze prośmy o certyfikat przydatności do użytkowania sporządzony przez licencjonowanego grzyboznawcę. Każda partia grzybów jadalnych powinna stanowić znana napisem GRZYBOZNAWCA NR… 

Zbierając grzyby pamiętajmy, żebym nie uszkodzić grzybni znajdującej się w wysokiej warstwie gleby. Gwałtowne wyrywanie, zawsze wysyła do uszkodzenia grzybni. Starajmy się ponadto nie ścinać nożem grzybów nad ziemią. Odcięta i zachowana w ziemi dolna część trzonu umieszcza się i sprawia zakażenie bakteriami oraz pleśniami macierzystej grzybni. 

Grzyb przed zerwaniem, należy wziąć dłonią za dolną część trzonu, okręcić trzon dookoła treści a tylko wtedy delikatnie oderwać od podłoża. 

Wysoce złe jest rozkopywanie ściółki i mchu w badaniu grzybów. Takie chuligańskie zachowanie pozbawia grzybnię ochrony przed wysychaniem. Niestety, każdego roku rzesze leśnych wandali – domorosłych „grzybiarzy” – bezpowrotnie niszczą bogactwo lasu. 

Zerwany grzyb przed wprowadzeniem do koszyka należy oczyścić z gospodarki i resztek ściółki. Grzyby najlepiej czyścić specjalnymi scyzorykami, zaopatrzonymi oraz w szczoteczkę do prania blaszek i powierzchni kapelusza. 

Do czyszczenia grzybów należy używać płaskich, niedużych wiklinowych koszyków lub łubianek. Zapobiega to ugniataniu grzybów. Nie należy zbierać grzybów do plastikowych toreb lub wiader, w których grzyby zgniatają się, uszkadzają i nim odejdziemy z lasu, grzyby zaczynają gnić. Nawet w sukcesie borowików taki zgniecenie i zaparzenie grzybów może rozmawiać do zatruć pokarmowych. 

Grzyby należy zjeść lub zmienić nie później niż w toku dzienie od zebrania. Grzyby przechowywane poza lodówką lub chłodnią łatwo się psują. 

Resztek potraw z grzybów nie wolno przechowywać dłużej niż kilka godzin. Nie dokładnie wielokrotnie podgrzewać potraw zawierających grzyby. 

Grzyby, ze względu na szeroką zawartość chityny, specyficznego błonnika, są produktem ciężkostrawnym. Nie wyróżnia się grzybów postaciom z chorobami układu trawiennego, rekonwalescentom także osobom starszym. Absolutnie zabronione jest dostarczanie grzybów dzieciom poniżej 6 roku bycia. 

Grzyby można zjeść smażone, duszone czy nawet pieczone. Ważna je również ususzyć lub zamrozić.

O admin

Sprawdź także

Gdzie tak można spotkać niedźwiedzia? Także gdy uchronić się w razie takiego spotkania?

Niedźwiedź brunatny, najpotężniejszy ssak drapieżny w Polsce, zadomowił się w Beskidzie Żywieckim i Śląskim – …