Home / Zdrowie i uroda / Czemu oczywiście głęboko pożądamy słodycze także się od nich uzależniamy? Da się to zapobiec?

Czemu oczywiście głęboko pożądamy słodycze także się od nich uzależniamy? Da się to zapobiec?

Słodycze sprawiają, że przeżywamy się dobrze, gdyż poruszają w środku poziom serotoniny, związku poprawiającego nastrój. Wszak nie można zamieszczać się temu zwieść, gdyż nadmiar słodyczy prawdopodobnie zajmować zgubny zysk na ocean organów, np. na naczynia krwionośne.

Środkiem do reakcji na wydarzenie, dlaczego po słodyczach odczuwamy się dobrze, jest działanie szybkiego wzrostu poziomu glukozy we krwi po spożyciu „posiłków słodzonych sacharozą”. „Obecnie faktycznie można określić słodycze” – wyjaśniał dr Robert Jarzyna z Punktu Regulacji Metabolizmu Wydziału Biologii Uniwersytetu Warszawskiego podczas komentarza w konstrukcjach X Festiwalu Nauki. Jak podał, sacharoza jest dwucukrem, natomiast znacznie szybko, obecnie w jaskini ustnej, hydrolizuje do jednocukrów – glukozy i fruktozy.

Glukoza jest głównym paliwem dla mózgu. Gdy okres tego cukru we krwi rośnie, w umyśle podwaja się produkcja nowych białek, zaś jego efektywność dokładnie się poprawia. „Najważniejszą jednak podstawą swego całego samopoczucia po słodyczach jest wpływ glukozy na wzrost w środku poziomu serotoniny, czyli neuroprzekaźnika, który powoduje na tryb a znacznie innych procesów psychicznych, takich jak ból, pamięć, lęk, sen, agresja” – podkreślił badacz. Niedobory serotoniny są uważane za podstawową przyczynę depresji, szczególnie wtedy, gdy przeprowadzają jej motywy ze snem (stąd w operacji tej choroby przypisuje się związki zwiększające dostępność serotoniny).

Jak przypomniał badacz, do sztuki serotoniny neurony mózgu wykorzystują aminokwas – tryptofan. Pracownik pragnie go podawać organizmowi wraz z białkami wprowadzonymi w jedzeniu. Do najefektywniejszych jego pochodzeń dr Jarzyna zaliczył banany, mleko i pestki dyni. Im mnóstwo tryptofanu dociera do mózgu, tym wydajniej pracuje enzym – hydrolaza tryptofanowa, który reprezentuje w realizacji serotoniny. Potwierdziły ostatnie sprawdzania również na szczurach, kiedy dodatkowo na mądrych ludziach. Dieta pozbawiona tryptofanu powodowała spadek stężenia serotoniny w środkach szczurów oraz proste objawy depresji u osób, które na startu doświadczenia miały neutralny nastrój. U pacjentów ze chęciami do depresji niedobory tryptofanu w diecie skutkowały ciężkimi objawami tej przypadłości.

Zanim jednak tryptofan, obowiązujący we natury po strawieniu białek, dojdzie do jednostek nerwowych, musi zdobyć barierę krew-mózg. Do tego końca udziela mu prawy nośnik chemiczny. Kłopot polega na obecnym, że tryptofanu w posiłkach jest całkiem mało. Co dobrze, potrzebuje on konkurować o nośnik – natomiast obecne aż z piątką innych aminokwasów, jakich w pożywieniu jest mocno bardzo.

„A tu tylko istotną pracę do odegrania mają słodycze” – wyjaśniał biolog. Po spożyciu słodyczy gwałtownie rośnie poziom glukozy we natur. Co wewnątrz tym idzie, wznosi się oraz poziom insuliny – hormonu, który odpowiada za metabolizm glukozy. Dzięki insulinie szanse tryptofanu na złapanie się do środka wyraźnie rosną, ponieważ „eliminuje konkurencję” – sprawia, że aż trzy aminokwasy konkurencyjne dla tryptofanu zostają przemieszczone, raczej do mięśni.

O admin

Sprawdź także

Pielęgnowanie okolic oczu kremami to tylko wstęp projektu

Reklama: Botoks Bydgoszcz Pielęgnowanie okolic oczu kremami to dopiero wstęp projektu – ” Nie zamierzam …