Home / Moda / Zdrowie / Coraz modniejsze obecnymi etapy usunięcie z diety nabiału

Coraz modniejsze obecnymi etapy usunięcie z diety nabiału

Coraz modniejsze ostatnimi czasy wyłączenie z diety nabiału pewno stanowić poważne dla zdrowia – ostrzegają brytyjscy naukowcy. Pozbawiony produktów mlecznych schemat żywieniowy zagraża kondycji układu kostnego w późniejszym poziomie bycia. Podstawą jest brak wapnia oraz własnych ważnych elementów dla organizmu, jakie winnym stanowić właściwie uzupełniane.

Badanie zrealizowane przez National Osteoporosis Society pokazało, że co piąty młody Brytyjczyk poniżej 25 roku bycia zmniejsza lub całkiem ogranicza nabiał w swojej diecie. Sondaż obejmujący 2000 osób ponadto dał się dowiedzieć, że 70% ankietowanych stosuje lub używało jakieś diety. Autorzy badania pokazują, że dietetyczne mody często przynoszą szkodliwe skutki dla zdrowia. W sukcesie nabiału mowa zwłaszcza o brakach wapnia, które w dojrzalszym wieku mogą wykazać się przyczyną szkód powstałych w tkance kostnej i wynikającą z tego osteoporozą. Rzecznik British Nutrition Foundation dodaje jednak, że jedno zrezygnowanie z artykułów mlecznych nie pragnie być przykre dla organizmu – kluczowe istnieje natomiast, by zapewnić mu dobrą dawkę wapnia czerpiącą z pozostałych źródeł. Wśród nich o zahaczyć o płatkach zbożowych, pieczywie, rybach, orzechach, zielonych warzywach liściastych, nasionach czy roślinach strączkowych. Oprócz tego, na zbytu widoczne są produkty wzbogacane wapniem, na dowód mleko ryżowe, sojowe czy same migdałowe.

Nietolerancja laktozy dotyka trochę więcej co czwartego Polaka, przy czym większość wypadków jest o charakterze przejściowym. Laktoza to cukier mleczny (dwucukier) kierujący się z glukozy i galaktozy, w czystej postaci jest jedynie w mleku ssaków. Ma nacisk na wzrost zmysłu zapachu i gospodarkę hormonalną, reguluje łaknienie, i przede pełnym jest źródłem energii przyswajalnej przez system w dobry sposób. Za wchłanianie laktozy dostępna jest laktaza, czyli enzym jelita cienkiego pozwalający rozkładać laktozę na cukry proste. Laktoza znajduje się w mleku oraz materiałach mlecznych, a to jogurtach, maślankach, kefirach, jasnych i żółtych serach, lodach, śmietanach etc. Niewielkie jej zawartości mają również słodycze, wędliny, produkty gotowe, czekolada, i nawet niektóre leki. Nietolerancja laktozy że tworzyć charakter wrodzony lub wtórny, przy czym druga odmiana występuje zdecydowanie częściej. Przy nietolerancji wtórnej enzym laktaza dużo się zmniejsza lub całkiem zanika, czego przyczyn należy wybierać w uszkodzeniach nabłonka oraz kosmków jelitowych. Objawami nietolerancji są mdłości, wzdęcia, biegunka, kolka, gazy i ból brzucha odczuwane po spożyciu produktów bogatych w laktozę. By poprawnie zdiagnozować nietolerancję, potrzebne jest zastosowanie szeregu badań – w niniejszym pH stolca, testu doustnego podawania laktozy, worodowego testu oddechowego czy badania wycinka jelita grubego.

O admin

Sprawdź także

Uspokajający lub stymulujący, dla zabawy lub dla zdrowia – dla każdego człowieka znajdzie się dobra forma masażu

REKLAMA: kurs masażu bydgoszcz Uspokajający lub stymulujący, dla zabaw lub dla zdrowia – dla wszystkiego …